Πώς να χτίσεις μια γόνιμη συνεργασία με τον ατζέντη σου
- Έβελυν Σδούκου
- 8 Ιουλ 2020
- διαβάστηκε 4 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 23 Οκτ 2020

Παρότι η θέση του δεν έχει παγιωθεί ακόμη στον εγχώριο καλλιτεχνικό κόσμο, και αρκετοί καλλιτέχνες στην Ελλάδα επιλέγουν να πορεύονται αυτόνομα στον επαγγελματικό τους κλάδο, ο ρόλος του ατζέντη είναι ουσιώδους σημασίας στη διαμόρφωση μιας καριέρας. Είναι ο άνθρωπος που θα φέρει τον καλλιτέχνη μπροστά στις ευκαιρίες που θα τον οδηγήσουν στο σημείο που ονειρεύεται. Για να συμβεί αυτό, όμως, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική συνεργασία, όπου κι οι δύο πλευρές κινούνται προς τον ίδιο στόχο.
Η Jessica Ruth Bell, ηθοποιός και τραγουδίστρια με έδρα την Καλιφόρνια (η Αμερική είναι μια από τις χώρες όπου η πρόσβαση και η κινητικότητα στον καλλιτεχνικό χώρο εξασφαλίζεται, κατά το πλείστον, μέσω ατζέντηδων), δηλώνει ότι η σχέση του καλλιτέχνη με τον ατζέντη του είναι ένα συνεχές δούναι και λαβείν. Εσύ οφείλεις να κάνεις τη δουλειά σου όσο καλύτερα μπορείς, ώστε να μπορέσει κι εκείνος από την πλευρά του να κάνει τη δική του για σένα, και αντιστρόφως. Η ίδια θεωρεί ότι αξίζει να βρεις ένα ατζέντη τον οποίο πραγματικά να εμπιστεύεσαι και να σου αρέσει να συνεργάζεστε, και, βάσει της προσωπικής της εμπειρίας, στο blog της συμβουλεύει τα εξής ως προς το χτίσιμο της σχέσης σας:

1) Του απαντάς αμέσως
Ο ατζέντης σου περιμένει τη δική σου απάντηση προκειμένου να επιβεβαιώσει στους υπεύθυνους του casting το ραντεβού σου για ακρόαση, επομένως καλό είναι να του απαντήσεις μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που θα λάβεις το μήνυμά του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι χωρίς τη δική σου απάντηση δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του για σένα. Γι’αυτό φρόντισε να ανταποκρίνεσαι γρήγορα. Ένα tip που προτείνει η Bell είναι να δώσεις στον αριθμό και την ηλεκτρονική διεύθυνση του ατζέντη σου διαφορετικό ήχο ειδοποίησης, ώστε να βλέπεις τα μηνύματα άμεσα, και σε καμία περίπτωση να μη χάσεις ούτε ένα – αυτό είναι κάτι που τους εξοργίζει (και δικαίως, διότι για σένα αφιερώνουν χρόνο και κόπο).
2) Ανταποκρίνεσαι άμεσα σε ό,τι σου ζητάει
Δεν μπορείς να ξέρεις από πριν πότε ακριβώς ο κάθε υπεύθυνος casting θα σε δει κάπου και θα ζητήσει να περάσεις ακρόαση, οπότε εάν ο ατζέντης σου σου ζητήσει καινούριες φωτογραφίες, φροντίζεις να του τις παρέχεις άμεσα, ώστε να μη χάσεις ούτε μία ευκαιρία. Ακόμη κι εάν δεν έχεις στα χέρια σου έτοιμο όλο το υλικό που θα ήθελες να παρουσιάζεις (δείγματα δουλειάς, βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα κ.λ.π.), ο κανόνας είναι πως το ελλιπές υλικό είναι προτιμότερο από το ανύπαρκτο υλικό.

3) Πηγαίνεις σε κάθε ακρόαση/δοκιμαστικό που σου στέλνει
Εκτός κι αν παντρεύεις κάποιον, δεν υπάρχει καλή δικαιολογία για να μην εμφανιστείς σε ακρόαση. Εάν δεν πηγαίνεις σε casting ώστε να μπεις, τελικά, σε κάποια δουλειά, οι ατζέντηδες δεν μπορούν να βγάλουν λεφτά από εσένα, οπότε, αναμενόμενα, θα σταματήσουν να σε εκπροσωπούν. Επίσης, εάν δεν εμφανίζεσαι σε casting στα οποία σε έχει δηλώσει ο ατζέντης σου, οι υπεύθυνοι casting θα θεωρήσουν ότι σπατάλησες άδικα τον χρόνο τους, και κινδυνεύεις να γίνουν επιφυλακτικοί ως προς μια συνεργασία μαζί σου στο μέλλον. Οπότε, μην το ρισκάρεις.
4) Ποτέ δεν αργείς στις ακροάσεις
Εάν άργησες, ο ατζέντης σου θα το μάθει. Από άλλους πελάτες του, από τους ίδιους τους υπεύθυνους casting, δεν έχει σημασία πώς, πάντως είναι κρίμα να χάσεις τον ατζέντη σου επειδή δεν φρόντισες να πας στην ώρα σου.

5) Στέλνεις νωρίς κάθε δείγμα δουλειάς που σου ζητήθηκε
Όπως μπορούμε να φανταστούμε, οι υπεύθυνοι casting έχουν πολλά να κάνουν, πολλούς υποψηφίους να δουν, και λειτουργούν με deadlines. Σε αυτόν τον χώρο, «εγκαίρως» σημαίνει να στείλεις τη δουλειά σου νωρίς, το να τη στείλεις στην εκπνοή της προθεσμίας είναι πολύ αργά, και το πολύ αργά σημαίνει ότι, μάλλον, δεν θα πάρουν εσένα. Εάν η προθεσμία σου λήγει στις 17:00 κι εσύ στείλεις το υλικό σου στις 17:00, αφ’ενός δεν δίνεις την εντύπωση του επαγγελματία (και δεν δείχνεις να σε ενδιαφέρει κι ιδιαιτέρως), αφ’ετέρου, κατά πάσα πιθανότητα, επιβάρυνες τον ατζέντη σου μ’ένα αρκετά μεγάλο φορτίο άγχους. Επίσης, ποτέ δεν ξέρεις τι τεχνικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν. Είναι σίγουρα προτιμότερο να ξεκινήσεις τη διαδικασία νωρίτερα, ώστε να έχεις τον χρόνο και την άνεση να αντιμετωπίσεις όποιο πρόβλημα τυχόν εμφανιστεί, παρά να πάθεις πανικό μπροστά στα απρόοπτα την τελευταία στιγμή.
6) Επικοινωνείς με e-mail αντί τηλεφωνήματος ή μηνύματος
Η Bell αναφέρει ότι οι δικοί της ατζέντηδες προτιμούν την επικοινωνία με e-mail, καθώς κατ’αυτόν τον τρόπο έχουν όλες τις συνομιλίες λειτουργικά και εύχρηστα συγκεντρωμένες σε ένα μέρος, σε αντίθεση με τις προφορικές συνομιλίες μέσω τηλεφώνου που είναι χρονοβόρες (συχνά χωρίς λόγο), ενώ επίσης δεν καταγράφονται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανατρέξουν άμεσα σε κάποια πληροφορία που δεν έχουν συγκρατήσει όταν τη χρειαστούν.

7) Να ξέρεις ότι βλέπουν όλα τα δείγματα δουλειάς που έχουν από εσένα
Ο ατζέντης σου ξέρει τις ικανότητές σου. Θα δει όλα τα δείγματα δουλειάς που θα του δώσεις, και θα διαλέξει ποιά από αυτά θα χρησιμοποιεί. Οπότε μην του στέλνεις δείγματα που δεν αντιπροσωπεύουν το καλύτερο που μπορείς, θεωρώντας ότι στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία γιατί κανείς δεν θ’ασχοληθεί.
8) Τον ενημερώνεις όποτε έχεις παράσταση
Ο ατζέντης σου θέλει να ξέρει ότι καλλιεργείς τις δυνατότητές σου κι εξελίσσεσαι, επομένως, όποτε εμφανίζεσαι κάπου, φρόντιζε να τον καλείς. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσει να έρθει (φαντάσου σε πόσα πράγματα θα είναι καλεσμένος ταυτοχρόνως), αλλά σίγουρα θα εκτιμήσει την πρόσκληση, και ποτέ δεν ξέρεις!

9) Να πηγαίνεις στις εκδηλώσεις τους και να τους γνωρίζεις καλύτερα
Η Bell θεωρεί ότι είναι σημαντικό να χτίζεις μια πιο προσωπική σχέση με τους ατζέντηδες, χωρίς, βέβαια, να γίνεσαι φορτικός. Γι’αυτό συμβουλεύει να έχεις κοινωνικές σχέσεις μαζί τους όποτε έχεις την ευκαιρία, να πηγαίνεις στις εκδηλώσεις τους, να διασκεδάζεις και να γνωρίζεις και σε πιο προσωπικό επίπεδο τους ανθρώπους που προσπαθούν να σε κάνουν να πετύχεις.
10) Να εξελίσσεσαι και να βελτιώνεσαι
Συνέχισε να μελετάς το αντικείμενό σου, να ασκείσαι σε αυτό και να καλλιεργείς τις δεξιότητές σου. Προφανώς όλοι προτιμούν να συνεργάζονται με κάποιον που είναι καλός στη δουλειά του, οπότε φρόντισε να είσαι όσο καλύτερος μπορείς.
Η Bell κλείνει προτρέποντας να αγαπήσεις τον ατζέντη σου! Όπως εξηγεί, μια καλή σχέση με τον ατζέντη που σε εκπροσωπεί είναι βασική για την εξέλιξη της καριέρας σου. Εάν νιώθεις ότι δεν δένετε, μάλλον είναι προτιμότερο να τον αλλάξεις. Είναι σημαντικό να βρεις τον ατζέντη που θα θέλει και θα επιδιώκει τα ίδια πράγματα με σένα, με τον οποίο θα χτίσεις μια καλή και αποδοτική συνεργασία (εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω μυστικά).
Επιμέλεια: Έβελυν Σδούκου
Πηγή: bellblogging.com
Comentários