12 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την ταινία "Grease"
- Έβελυν Σδούκου
- 9 Σεπ 2020
- διαβάστηκε 7 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 23 Οκτ 2020

Η κινηματογραφική μεταφορά του musical “Grease”, με πρωταγωνιστές τους John Travolta και Olivia Newton-John, έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 16 Ιουνίου 1978. Παρότι έχουν πια περάσει 42 χρόνια από την παρουσίασή του στη μεγάλη οθόνη, το musical έχει φανατικό κοινό, το οποίο ολοένα και μεγαλώνει. Με ήρωες εφήβους στο λύκειο, αγγίζει θέματα όπως την αγωνία του νεοφερμένου να ενσωματωθεί, τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων στους οποίους δεν πιστεύει κανείς, τη δύσκολη μάχη κόντρα σε μια, πιθανότητα άδικη και παραπλανητική, κακή φήμη, τη διαδικασία να καταλάβεις ποιός είσαι πραγματικά, ζητήματα που παραμένουν πάντοτε διαχρονικά και επίκαιρα, ακόμη κι αν, τόσα χρόνια μετά, κάποια στοιχεία φαίνονται πλέον ξεπερασμένα (με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ολοκληρωτική μεταμόρφωση της Sandy στο τέλος του έργου, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει δεκτή ως ο ενδεδειγμένος τρόπος διαχείρισης μιας σχέσης).
Όσο λάτρεις της ταινίας κι αν είστε, σίγουρα υπάρχουν ακόμη παρασκηνιακές πληροφορίες που σας διαφεύγουν, όπως αυτές που ακολουθούν, π.χ. ποιός ρόλος παραλίγο να δοθεί σε πορνοστάρ, ή ποιός ρόλος προτάθηκε στον Elvis Presley.

12. Οι χορευτές συνόλου είχαν ονόματα
Από μια απλή αναζήτηση στο IMDB προκύπτει ότι, κατά βάσιν, οι βοηθητικοί χαρακτήρες στις ταινίες δεν έχουν ονόματα. Αντιθέτως, συνήθως προσδιορίζονται βάσει του επαγγέλματός τους (π.χ. Φύλακας #1), της εμφάνισής τους (π.χ. Ο εύσωμος), ή με μία γενική περιγραφή του ρόλου τους (π.χ. Δεύτερος υπάλληλος, Τρίτη χορεύτρια, Πελάτης Εστιατορίου #4 κ.λ.π.).
Στο ”Grease”, ωστόσο, και οι 20 βασικοί χορευτές συνόλου είχαν όνομα για τον ρόλο τους. Τα ονόματα δεν ακούγονται κατά τη διάρκεια της ταινίας, και πολύ συχνά δεν αναφέρονται στα credits, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα και αστεία ονόματα, όπως Sauce (σάλτσα), Trix, CeeCee, Woppo, Midge, Moose (τάρανδος) και Bubba.

11. Ήταν η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του 1978
Το “Grease” σημείωσε τεράστια οικονομική και καλλιτεχνική επιτυχία. Έφερε πολύ μεγάλο αριθμό θεατών στις αίθουσες, και ταυτοχρόνως προτάθηκε για διάφορα βραβεία, συμπεριλαμβανομένων του Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το “Hopelessly devoted to you” και πέντε Χρυσών Σφαιρών. Το 1979 η ταινία κέρδισε το Βραβείο Golden Screen στη Γερμανία, όπως και 2 Βραβεία People’s Choice.
Κατόπιν αυτής της καλλιτεχνικής αναγνώρισης, δεν είναι περίεργο το ότι το “Grease” ήταν επισήμως η ταινία με τα μεγαλύτερα έσοδα του 1978. Για την ακρίβεια, παρέμεινε μια από τις ταινίες με τα μεγαλύτερα έσοδα όλων των εποχών για αρκετά χρόνια, πίσω από “Τα σαγόνια του Καρχαρία” και το “Ο Πόλεμος των Άστρων IV: Μια νέα ελπίδα”, ενώ παραμένει μέχρι και σήμερα η πιο κερδοφόρα ταινία musical όλων των εποχών.

10. Το κοστούμι της Olivia Newton-John χρειάστηκε να ραφτεί, κυριολεκτικά, επάνω στο σώμα της
Στο τελευταίο νούμερο της ταινίας η Olivia Newton-John μεταμορφώνεται ολοκληρωτικά σε μια ροκ τύπισσα που μπορεί να ενσωματωθεί και στην ομάδα των αγοριών, τους T-Birds, αλλά και των κοριτσιών, τις Pink Ladies. Εμφανίζεται με μαλλιά κατσαρωμένα με περμανάντ, κόκκινο κραγιόν, κόκκινα τακούνια και μαύρο δερμάτινο τζάκετ πάνω από τα μαύρα, κολλητά ρούχα της.
Το μαύρο σύνολό της στην πραγματικότητα ήταν στόσο στενό που χρειάστηκε να το ράψουν επάνω στο σώμα της την ώρα που το φορούσε. Το φερμουάρ του παντελονιού έσπασε, και το συνεργείο αποφάσισε απλώς να ράψει το παντελόνι επάνω στην ηθοποιό πριν το γύρισμα, και θα έκοβε τις ραφές προκειμένου να το βγάλει στο τέλος της ημέρας. Κατά τη διάρκεια του γυρίσματος η Newton-John δεν μπορούσε ούτε να πάει τουαλέτα, καθώς θα έπρεπε οι ραφές του παντελονιού να κοπούν και να ραφτεί από την αρχή.

9. Ο Henry Winkler παραλίγο να πάρει τον ρόλο του Danny
Αν και πλέον ο ρόλος του Danny Zuko έχει ταυτιστεί με τον John Travolta, ο ίδιος δεν ήταν η πρώτη επιλογή της παραγωγής για τον ρόλο, που τον είχε προτείνει αρχικώς στον Henry Winkler.
Γνωστός κατά βάσιν για τον ρόλο του ως Arthur “Fonzie” Fonzarelli στην εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά του ’70 “Happy Days”, o Henry Winkler ήταν μια προφανής πρώτη επιλογή, καθώς ο Fonzie και ο Danny έχουν πολλά κοινά: το μαλλί, το λευκό T-shirt κάτω από το δερμάτινο jacket, τη συμπεριφορά, και, κυρίως, το στυλ – σήμα κατατεθέν του Greaser. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που ο Winkler αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην ταινία, καθώς δεν ήθελε να τυποποιηθεί σε ένα συγκεκριμένο ρόλο.

8. Η Sandy αρχικά ήταν Αμερικανίδα
Στο πρωτότυπο musical του Broadway, η Sandy είναι αμιγώς Αμερικανίδα, η Sandy Dumbrowski. Ωστόσο, επειδή η Olivia Newton-John ήταν εξαιρετικά δημοφιλής εκείνη την εποχή, όταν πήρε τον ρόλο το σενάριο άλλαξε ώστε η καταγωγή του χαρακτήρα της να αντιστοιχεί στη δική της. Έτσι, η Αμερικανίδα Sandy Dumbrowski μετατράπηκε στη Sandy Olsson, μια νεοφερμένη από την Αυστραλία, κάτι που επέτρεψε στην Newton-John να χρησιμοποιήσει την πραγματική της προφορά.
Αυτή είναι μία από τις αλλαγές που έγιναν στο πρωτότυπο musical, αν και οι περισσότερες από αυτές αφορούν τα μουσικά νούμερα – κάποια από τα νούμερα του θεατρικού musical αφιαρέθηκαν, ενώ άλλα γράφτηκαν ειδικά για την ταινία.

7. Η σκηνή του διαγωνισμού χορού χρειάστηκε μία εβδομάδα για να κινηματογραφηθεί
Η σκηνή του διαγωνισμού χορού ήταν μία από τις πιο χρονοβόρες ως προς την κινηματογράφησή της, και χρειάστηκε μια ολόκληρη εβδομάδα προκειμένου να ολοκληρωθεί. Το γεγονός ότι γυρίστηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε πραγματικό χώρο, στο γυμναστήριο ενός λυκείου, το οποίο δεν είχε κλιματισμό, έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Με τις πόρτες κλειστές για το γύρισμα, το γυμναστήριο γινόταν ανυπόφορα ζεστό, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους βοηθητικούς ηθοποιούς να λιποθυμήσουν από τη ζέστη.
Αντιθέτως, η σκηνή του "You’re The One That I Want" γυρίστηκε μέσα σε μόλις 1 ημέρα. Το γύρισμα έγινε σε ένα πραγματικό περιοδεύoν λούνα παρκ που έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή, όπως και όλες οι υπόλοιπες σκηνές του λούνα παρκ. Ωστόσο, όταν χρειάστηκε να ξαναγυριστούν κάποια μέρη των σκηνών, το λούνα παρκ είχε πλέον μετακινηθεί, οπότε για τα επιπλέον γυρίσματα χρειάστηκε να κατασκευαστούν σκηνικά που να αντιστοιχούν στο αρχικό πραγματικό σκηνικό.

6. Στον Elvis Presley είχε προταθεί ρόλος
Ο Elvis κάνει μια μικρή εμφάνιση στην ταινία – σε μια φωτογραφία, στον τοίχο του δωματίου της Frenchie’s. Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού "Look At Me, I’m Sandra Dee" η Rizzo τραγουδά απευθυνόμενη σε φωτογραφίες διασήμων, ανάμεσα στις οποίους εμφανίζονται οι Troy Donahue και Elvis Presley.
Ως προς τον Elvis, θα μπορούσε να έχει πάρει μέρος στην ταινία και ως ηθοποιός. Του είχε προταθεί αρχικά ο ρόλος του Φύλακα Αγγέλου που έρχεται να παροτρύνει τη Frenchie να επιστρέψει στο σχολείο. Τον ρόλο τελικά πήρε ο Frankie Avalon, που τραγουδά το "Beauty School Drop Out" στην ταινία. Δεδομένου του πόσο διαφορετικοί ήταν οι Elvis and Avalon, η συμμετοχή του Presley πιθανότατα θα είχε διαμορφώσει μια εντελώς διαφορετική σκηνών, με έναν Φύλακα Άγγελο ίσως όχι τόσο αθώο και αγνό.

5. Οι πιπιλιές της Rizzo ήταν αληθινές
Η Rizzo (Stockard Channing) είναι το κακό κορίτσι με τη χρυσή καρδιά, γνωστή για τα πολλά φλερτ της και τη σχέση της με τον Kenickie, που συνεχώς λήγει κι εκ νέου αναζοπυρώνεται. Καθώς η ταινία δεν απεικονίζει καθόλου ρεαλιστικές ερωτικές σκηνές, ένας από τους τρόπους να γίνει αισθητή η σεξουαλική δραστηριότητα της Rizzo είναι να εμφανίζεται με πιπιλιές. Σύμφωνα με την ατάκα στο αγγλικό κείμενο, έχει «a hickey from Kenickie (μια πιπιλιά από τον Kenickie)». Ή, για την ακρίβεια, έχει τόσες πολλές που ανησυχεί ότι ο κόσμος θα νομίζει ότι είναι λεπρή.
Οι πιπιλιές αυτές δεν δημιουργήθηκαν με μακιγιάζ. Σύμφωνα με δηλώσεις της Channing σε συνεντεύξεις, ο συνάδελφός της Jeff Conaway, που έπαιζε τον Kenickie, της έκανε πραγματικές πιπιλιές, ώστε να φαίνονται πιο ρεαλιστικές.

4. Η Carrie Fisher παραλίγο να παίξει την Sandy
Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Randal Kleiser, κατά τη διάρκεια των σπουδών του συγκατοικούσε με έναν άλλον μελλοντικά διάσημο σκηνοθέτη: τον George Lucas. Οι δυο τους διατήρησαν επαφές, και όταν ο Kleiser έψαχνε ηθοποιό για τον ρόλο της Sandy, ο Lucas βρισκόταν στο μοντάζ του “Ο Πόλεμος των Άστρων Επεισόδιο IV: Μια νέα ελπίδα”. Ο Lucas του πρότεινε για τον ρόλο της Sandy την πρωταγωνίστρια από τον Πόλεμο των Άστρων, Carrie Fisher, δείχνοντάς του μάλιστα σκηνές από την επερχόμενη ταινία.
Όμως ο Kleiser έψαχνε για μια ηθοποιό που να μπορεί, επίσης, να τραγουδά και να χορεύει, και δεν μπορούσε να φανταστεί τη Fisher στα μουσικοχορευτικά νούμερα από τις σκηνές της στο “Star Wars”. Οπότε συνέχισε να ψάχνει, ώσπου κατέληξε τελικά στην Olivia Newton-John.

3. Ο σκηνοθέτης μισούσε το τραγούδι των τίτλων
Το theme song της ταινίας, “Grease is the Word”, είναι το πρώτο που ακούγεται, συνοδεύοντας ένα animation που αποτελεί τους τίτλους αρχής, ο σκηνοθέτης Kleiser, όμως, επιθυμούσε να αφαιρεθεί εντελώς.
Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ένα άλλο τραγούδι, που ακουγόταν πολύ πιο κοντά στη μουσική των ‘50s, με πολλές αναφορές στη δεκαετία αυτή. Όταν το αρχικό τραγούδι αντικαταστάθηκε από το “Grease Is The Word”, ο Kleiser δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος, καθώς θεωρούσε ότι οι στίχοι του δεν κολλάνε στην ταινία, και ότι είναι πολύ σκοτεινοί για τη γενικότερη αίσθησή της. Συζητήθηκε το να γυριστεί μια πιο σκοτεινή σκηνή ώστε να δέσει τραγούδι και ταινία, στο τέλος όμως απλώς χρησιμοποιήθηκε το καινούριο τραγούδι, χωρίς κανείς να δώσει ποτέ ιδιαίτερη προσοχή στους «σκοτεινούς» στίχους του.

2. Αρχικά σχεδιαζόταν ένα διαφορετικό σίκουελ
Το “Grease” ακολούθησε ένα σίκουελ το 1982, με τον (όχι ιδιαιτέρως ευφάνταστο) τίτλο “Grease 2”. Η δεύτερη ταινία είχε σχεδόν εξ ολοκλήρου νέο καστ (εκτός από τον ρόλο του Προπονητή Calhoun και της Frenchy από τις Pink Ladies, που εμφανίζονται και στις δυο ταινίες), καθώς νέες ομάδες T-Birds και Pink Ladies διανύουν την εφηβεία τους στο Λύκειο Rydell. Το σίκουελ δεν είχε επιτυχία, και κατακρίθηκε ως ένα άψυχο ριμέικ της πρώτης ταινίας.
Ωστόσο, αρχικά σχεδιαζόταν μια διαφορετική συνέχεια. Η πρώτη ιδέα ήταν για ένα σίκουελ το οποίο θα παρακολουθούσε τις περιπέτειες του ίδιου καστ σε καλοκαιρινό σχολείο, εμπνευσμένο από την ατάκα του Προπονητή Calhoun’s «See you in summer school! (Θα σας δω στο καλοκαιρινό σχολείο!)», ενώ υπήρχε κι άλλη μια ιδέα να μετατραπεί η ταινία σε ταινία κινουμένων σχεδίων, εκ των οποίων δεν πραγματώθηκε τελικά καμία.

1. Ο ρόλος του Προπονητή παραλίγο να δοθεί σε πορνοστάρ
Ο χαρακτήρας του αξιαγάπητου Προπονητή Calhoun εμφανίζεται στην ταινία αφού ο Danny αποφασίζει ότι πρέπει να γίνει αθλητής για να εντυπωσιάσει την Sandy. Το καταδικασμένο σχέδιό του είναι η αφορμή για μια ξεκαρδιστική σκηνή όπου αποτυγχάνει παταγωδώς, αφού, εκτός της ανεπάρκειάς του, θέλει ταυτοχρόνως να διατηρήσει άθικτο το χτένισμά του και να έχει τα τσιγάρα του μαζί στο γήπεδο. Ο χαρακτήρας του Calhoun επανεμφανίζεται στις τελικές σκηνές.
Παρότι ο κωμικός αυτός χαρακτήρας αποδόθηκε εξαιρετικά από τον κωμικό Sid Caesar, ο ηθοποιός δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τον ρόλο. Αρχικά οι υπεύθυνοι του casting σκεφτόντουσαν τον Harry Reems, κυρίως για το θεατρικό του υπόβαθρο. Ο Reems, ωστόσο, είχε από καιρό εγκαταλείψει το θέατρο για χάρη της «ενήλικης διασκέδασης», και την περίοδο των γυρισμάτων του “Grease” ήταν διάσημος ως ένας από τους αστέρες της πασίγνωστης ταινίας πορνό «Το Βαθύ Λαρύγγι». Το παρελθόν του στη βιομηχανία του πορνό θεωρήθηκε αμφιλεγόμενο για μια ταινία καθωσπρέπει, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από τον Caesar.
Επιμέλεια: Έβελυν Σδούκου
Πηγή: screenrant.com
Commenti