top of page

16 Βιβλία που έγιναν έμπνευση για πετυχημένα μιούζικαλ

  • Εικόνα συγγραφέα: Δέσποινα Χουζούρη
    Δέσποινα Χουζούρη
  • 4 Δεκ 2020
  • διαβάστηκε 4 λεπτά


Τα βιβλία και τα Μιούζικαλ μπορεί να φαίνεται πως είναι εκ διαμέτρου αντίθετες μορφές ψυχαγωγίας. Τα βιβλία συνήθως τα απολαμβάνουμε μόνοι, σε ησυχία, και μπορούν να αναγνωστούν στον ελεύθερο μας χρόνο. Μια παράσταση μιούζικαλ τυπικά λαμβάνει χώρα σε ένα χώρο γεμάτο κόσμο, έχει πολλή ‘φασαρία’, και συμβαίνουν ‘ζωντανά’, μπροστά στα μάτια σου, χωρίς παράθυρο διαφυγής. Αλλά παρόλα αυτά, κάποια από τα πιο επιτυχημένα μιούζικαλ ξεκίνησαν ως μυθιστορήματα, βιογραφίες, ακόμα και ποιητικές συλλογές. Ετοιμαστείτε να ρίξετε μια ματιά σε αυτά τα βιβλία:


Αυτή η λίστα είναι αρκετά ελλειπής και περιλαμβάνει μόνο τα σούπερ επιτυχημένα μιούζικαλ που βασίστηκαν σε βιβλία (συγγνώμη Little Women The Musical). Αυτό έγινε διότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός από μιούζικαλ βασισμένα σε βιβλία. Ξέρατε ότι το Legally Blonde ήταν πρώτα μυθιστόρημα; Δεν χώρεσαν ούτε τα εκπληκτικά μιούζικαλ βασισμένα σε κόμικς (βλ. Spiderman: Turn off the Dark).

Είτε είστε λοιπόν λάτρεις των μιούζικαλ από πάντα, είτε απλά κάποιος που θέλει να καταλάβει γιατί όλοι ξαφνικά τρελάθηκαν να μάθουν για τον Alexander Hamilton, εδώ είναι μερικά βιβλία που έγιναν αγαπημένα μιούζικαλ:


Alexander Hamilton (Ron Chernow)


Μιούζικαλ σε Hip-Hop στυλ δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη βιογραφία ενός από τους μεγάλους πατέρες της Αμερικής. O Lin – Manuel Miranda διάβασε τη βιογραφία του Alexander Hamilton στις διακοπές του και εμπνεύστηκε να γράψει τη δική του εκδοχή. Το αποτέλεσμα είναι το Hamilton, ένα από τα πιο επιτυχημένα μιούζικαλ του Broadway στην ιστορία.




Les Miserables (Victor Hugo)


Ένα μιούζικαλ για τη Γαλλική Επανάσταση (όχι την κύρια Γαλλική Επανάσταση, αλλά την πολύ δευτερεύουσα που κανείς δεν ξέρει για αυτήν). Το τεράστιο έπος του Victor Hugo, Οι άθλιοι (Les Miserables), είναι ένα μυθιστόρημα για τη λύτρωση και την επανάσταση, και είναι η βάση για ένα εξίσου επικό μιούζικαλ με το ίδιο όνομα.



The Phantom of the Opera (Gaston Leroux)


Όταν ο Gaston Leroux έγραψε αυτή την περίεργη ιστορία φαντασμάτων το 1909, πιθανώς δεν φανταζόταν ένα σόλο ηλεκτρικής κιθάρας στο παρασκήνιο. Αλλά, με κάποιον τρόπο, το Φάντασμα της Όπερας (The phantom of the Opera) εξελίχθηκε από περίεργη γκοθ νουβέλα μιας ανεκπλήρωτης αγάπης σε ένα εκρηκτικό ροκ μιούζικαλ το οποίο παίζεται επί 28 χρόνια.



Wicked (Gregory Maguire)


Το Wicked βασίστηκε σε ένα βιβλίο, που βασίστηκε σε μια ταινία, η οποία με τη σειρά της βασίστηκε σε ένα άλλο βιβλίο. Ο Gregory Maguire εμπνεύστηκε και από το μυθιστόρημα Ο μάγος του Οζ (Wizard of Oz) και από την κλασσική ταινία του Hollywood, εφόσον ο χαρακτήρας Wicked Witch of the West δεν είναι πράσινη στο αρχικό βιβλίο. Το μυθιστόρημα του Maguire εξιστορεί τη ζωή της νεαρής Elphaba πριν γίνει τόσο «κακιά» (‘wicked’).


Fun Home (Alison Bechdel)


Δε χρειάζεται όλα τα μιούζικαλ να είναι σαρωτικά επικά. Τα απομνημονεύματα της Alison Bechdel με τίτλο Fun Home είναι ένα ήσυχο, καυστικό έργο για την Bechdel καθώς ανακαλύπτει την σεξουαλικότητα της και έρχεται αντιμέτωπη με την αυτοκτονία του πατέρα της. Και το μιούζικαλ καταφέρνει να αποτυπώσει πανέμορφα την ιστορία της, ακόμα και στη μεγάλη σκηνή του Broadway.



The complete Grimm’s Fairy Tales (Jacob and Wilhelm Grimm)


Αυτό το βιβλίο έχει σταθεί βάση για πάρα πολλά βιβλία, ταινίες, κόμικς, μιούζικαλ και πολλά ακόμα. Αλλά μια από τις πιο αξιομνημόνευτες επαναλήψεις αυτών των παραμυθιών είναι το μιούζικαλ Into The Woods του Stephen Sondheim, το οποίο ενώνει τη Σταχτοπούτα, την Κοκκινοσκουφίτσα, τον Τζακ και τη φασολιά και πολλές ακόμα ιστορίες, με μια ελαφριά ανατροπή πιο ‘ενήλικη’ (πχ. Πολλοί θάνατοι στη δεύτερη πράξη)



Ragtime (E. L. Doctorow)


Το Ragtime του Doctorow είναι από τα κλασικά έργα της αμερικανικής βιβλιογραφίας, το οποίο κατασκευάζει ένα πορτρέτο των Ηνωμένων Πολιτειών από την αλλαγή του αιώνα ως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Φυσικά, μια ιστορία τόσο μεγάλη έφτασε στο Broadway, με άφθονη τιμητική τζαζ μουσική.



The Mystery of Edwin Drood (Charles Dickens)


Ναι, μπορεί το Oliver Twist να είναι η πιο αναγνωρισμένη ιστορία του Charles Dickens που έγινε μιούζικαλ. Όμως ο Dickens άφησε την πένα του και πέθανε ενώ έγραφε αυτό το μυθιστόρημα μυστηρίου, αφήνοντας το ημιτελές. Στην μιούζικαλ εκδοχή του το κοινό ψηφίζει ποιος είναι ο δολοφόνος ώστε να «τελειώσει» η ιστορία με διαφορετικό τέλος κάθε φορά.



Gypsy: Memoirs of America’s Most Celebrated Stripper (Gypsy Rose Lee)


Υπάρχει αμφιβολία για το πόσα κομμάτια της ιστορίας της Gypsy είναι αληθινά, αλλά, όπως και να'χει, είναι ένα διασκεδαστικό απομνημόνευμα της showbiz. Η Gypsy Rose μεγάλωσε χορεύοντας στο Vaudeville Circuit, και έγινε μια από τις πιο γνωστές χορεύτριες Burlesque όλων των εποχών. Τα απομνημονεύματα της γρήγορα έγιναν ένα βραβευμένο μιούζικαλ, το Gypsy.



The Color Purple (Alice Walker)


Το The Color Purple είναι ακόμα ένα κλασσικό έργο της αμερικανικής βιβλιογραφίας που διδάσκεται στα Λύκεια της Αμερικής ως μέρος του μαθήματος της αγγλικής γλώσσας. Για όσους δεν είχαν την τύχη να το διδαχθούν στο σχολείο, αξίζει να ακούσετε το soundtrack για να απολαύσετε την μιούζικαλ εκδοχή του.


Don Quixote (Miguel De Cervanted Saavedra)


Φυσικά μπορεί να λατρεύετε το Δον Κιχώτη, αλλά δεν τον έχετε ουσιαστικά μελετήσει μέχρι να ακούσετε τη διατριβή (thesis) του βιβλίου να ερμηνεύεται από τον βαρύτονο Brian Stokes. Το Man of La Mancha περιέχει μόνο κομμάτια του Δον Κιχώτη (είναι ένα απελπιστικά μακροσκελές βιβλίο), αλλά και το βιβλίο και το μιούζικαλ παρουσιάζουν τα ίδια ιδεαλιστικά θέματα.



Old Possum’s Book of Practical Cats (T. S. Eliot)


Αν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί υπάρχει ένα διάσημο έργο στο οποίο μεγάλοι άνθρωποι ντύνονται γάτες και τραγουδούν, τότε μπορείτε να κατηγορήσετε τον T. S. Eliot. Οι περισσότεροι στίχοι είναι προσαρμοσμένοι από τα ποιήματα του Eliot για τις … γάτες. Απλά μια συλλογή ποιημάτων για περίεργες γάτες. Σίγουρα το τραγούδι που ακολουθεί θα σας κολλήσει στο μυαλό.



The Berlin Stories (Christopher Isherwood)


Αυτό το βιβλίο στάθηκε η έμπνευση για το μιούζικαλ Cabaret. Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει δύο μικρές ιστορίες, δίνοντας στους αναγνώστες μια κλεφτή ματιά στη νυχτερινή ζωή του Βερολίνου κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Χίτλερ.



Tales of the South Pacific (James A. Michener)


Αυτό το βιβλίο ήταν κάποτε φοβερό bestseller, αλλά τώρα πια ο κόσμος αναγνωρίζει το μιούζικαλ South Pacific περισσότερο από το αρχικό βιβλίο. Και οι δύο εκδοχές της ιστορίας πραγματεύονται την αγάπη, τη φυλετική κόντρα, τον τρόμο του πολέμου και νόστιμους ναύτες.



Matilda (Roald Dahl)


Το Matilda δεν φαίνεται να είναι καλή βάση για ένα επιτυχημένο μιούζικαλ. Είναι ένα κλασσικό παιδικό παραμύθι για ένα έξυπνο κορίτσι που αναπτύσσει δυνάμεις τηλεκίνησης. Αλλά η εκδοχή του μιούζικαλ επεκτείνει την παράξενη αυτή ιστορία του Dahl σε σουρεαλιστικά νούμερα τραγουδιού και χορού, ερμηνευμένα από αξιολάτρευτTolsto, φυσικά.


War and Peace (Leo Tolstoy)


Ω, ναι! Το Πόλεμος και Ειρήνη απέκτησε μιούζικαλ εκδοχή. Το Natasha, Pierre & The Great Comet of 1812 είναι ένα νέο μιούζικαλ του Broadway βασισμένο στον Τόμο 2, Μέρος 5ο του βιβλίου Πόλεμος και Ειρήνη (παραδόξως αυτό μόνο το κομμάτι του έργου του Τολστόι ήταν αρκετό για ένα ολόκληρο έργο μιούζικαλ).



Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: www.bustle.com , www.nytimes.com

Comments


bottom of page