top of page

7 δεξιότητες ζωής που μαθαίνει ένα παιδί από τις παραστατικές τέχνες

  • Εικόνα συγγραφέα: Δέσποινα Χουζούρη
    Δέσποινα Χουζούρη
  • 8 Απρ 2020
  • διαβάστηκε 3 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 23 Οκτ 2020


Αρχικά να αναφέρουμε ότι παραστατικές τέχνες (performing arts) είναι εκείνες οι μορφές τέχνης που χρησιμοποιούν την παρουσία του καλλιτέχνη ως μέσο. Οι βασικότερες δε αυτών είναι το τραγούδι, ο χορός και το θέατρο. Γι' αυτό ίσως και το μουσικό θέατρο να θεωρείται η απόλυτη μορφή έκφρασης των παραστατικών τεχνών, καθώς συνδυάζει με μαεστρία το τρίπτυχο. Για να μπορέσεις να πραγματώσεις κάτι τέτοιο δεν μπορείς παρά να μάθεις να κινείσαι στις 7 βασικες αξίες που διέπουν το είδος. Και σας το λέμε από τώρα, μην προσπαθήσετε να ξεφύγετε γιατί θα κάνετε κύκλο γύρω απο την ουρά σας.


Αν και αυτό το άρθρο έχει γραφτεί με πρώτο γνώμονα τα παιδιά, καλό θα ήταν να σκεφτούμε πως συχνά μεγάλες επιχειρήσεις ξοδεύουν τεράστια ποσά για εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα, που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης. Βλέπετε, από πτυχία και μεταπτυχιακά καλά τα πάμε, αλλά ξεχάσαμε τον άνθρωπο. Ποιές είναι λοιπόν εκείνες οι 7 δεξιότητες ζωής που ποτέ δεν είναι αργά να χτίσουμε;


Αυτοπεποίθηση

Για να κυριαρχήσεις στην σκηνή, και να αποδώσεις τα λόγια ή τις πράξεις σου, θέλει κότσια. Όσο περισσότερο εξασκούμε αυτές τις δεξιότητες, τόσο περισσότερο σίγουροι νιώθουμε να δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα, να αναλαμβάνουμε ρίσκα, και αποκτούμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και σε άλλους τομείς της ζωής μας. Αυτού του είδους η εμπιστοσύνη αδιαμφισβήτητα μεταφέρεται στην εργασία μας, στο σπίτι, στο σχολείο, και οπουδήποτε αλλού πρέπει να ξεπεράσουμε τα όρια μας ή να «ερμηνεύσουμε».

Δημιουργική σκέψη και επίλυση προβλημάτων

Η ικανότητα να προσεγγίζεις ένα πρόβλημα από διαφορετική οπτική ή με μοναδικές ικανότητες, είναι πραγματικά μια δεξιότητα ζωής. Να είσαι σε ετοιμότητα. Να θέτεις ερωτήματα. Να κρατάς σημειώσεις, να προσαρμόζεις την κίνηση σου, τη δυναμική της κάθε λέξης ή κίνησης, και να προσπαθείς να το δεις όλο ξανά από την αρχή με καινούργια ματιά, μας κάνει πιο δημιουργικούς όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες σε άλλα σημεία της ζωής μας. Μας κάνει ευέλικτους πνευματικά και συναισθηματικά, μας δίνει δυνατότητες εντός και εκτός σκηνής.


Ευρεία ανθρώπινη κατανόηση

Ένα μεγάλο μέρος του θεάτρου περιστρέφεται γύρω από το σενάριο, τις επιλογές πάνω στη σκηνή, τα κίνητρα του κάθε χαρακτήρα, και την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων. Βυθιζόμαστε σε μια ανθρώπινη κατάσταση και προσπαθούμε να καταλάβουμε τους άλλους μέσα από το δικό τους πρίσμα. Η ανθρώπινη συμπεριφορά και ψυχολογία αποτελούν κεντρικό στοιχείο στη δημιουργία των χαρακτήρων μας και στην απεικόνιση των κοινωνικών τους αλληλεπιδράσεων πάνω στη σκηνή. Επίσης, διαβάζουμε πολλά σενάρια, βιώνουμε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, είδη χορού και μουσικής. Μαθαίνουμε να έχουμε ενσυναίσθηση, να συμπονούμε, και να κατανοούμε την ανθρωπότητα καθημερινά, και αυτό μας βοηθάει να αλληλεπιδρούμε στον πραγματικό κόσμο.


Συνεχής Σταθερότητα

Προθεσμίες, επαγγελματισμός και έλεγχος ποιότητας αποτελούν αναπόσπαστα μέρη κάθε παραγωγής , τόσο εντός όσο και εκτός σκηνής. Η επιμονή που απαιτείται από το θέατρο μας κάνει πιο δυνατούς στην προσωπική μας ζωή. Η πρεμιέρα δε σταματά στην πρώτη παράσταση, κάθε μέρα το κοινό είναι νέο, έτσι η εξάσκηση και απόδοση μας πρέπει να παραμείνει σταθερή για όλη την περίοδο των παραστάσεων. Ο κόσμος μας χρειάζεται και περιμένει ανθρώπους με αντοχές που προσφέρονται και θα κάνουν πράξεις. Με άλλα λόγια «The show must go on!»

Ομαδικότητα

Η φύση του θεάτρου είναι άνθρωποι που εργάζονται για έναν κοινό στόχο, ο οποίος είναι η απόδοση μιας ιστορίας με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από την ομαδική φύση του θεάτρου (και κάποιες φορές υπάρχουν εντάσεις που θα πρέπει να μείνουν στη σκηνή), αλλά η ομαδική δουλειά είναι επίσης το αγαπημένο μας κομμάτι μιας παράστασης! Η κοινωνική αλληλεπίδραση, ενέργεια, χιούμορ ηθοποιών και τεχνικών, κάνουν αυτές τις αναπόφευκτες δύσκολες στιγμές να αξίζουν τον κόπο, και αυτό μας διδάσκει να παραβλέπουμε προβλήματα και συγκρούσεις κοιτάζοντας το σημαντικό, που είναι ο στόχος της ομάδας.


Η ικανότητα να λειτουργείς υπό πίεση

Ζωντανό κοινό! Τεχνικό χάος! Έλλειψη ύπνου! Κι όμως, μαθαίνουμε να ευδοκιμούμε υπό πίεση, όταν χρειάζεται, δίνοντας παράσταση, εκτελώντας το ρόλο μας. Ανακαλύπτουμε ότι οι προκλήσεις συχνά αναδεικνύουν τον καλύτερο εαυτό μας και μαθαίνουμε ότι οι «πεταλούδες» από το άγχος είναι σημάδι ζωής και ενέργειας που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Αρχίζουμε να εκτιμούμε την αδρεναλίνη, την προσμονή, και το άγχος της σκηνής. Γινόμαστε πιο ισχυροί, αντιμετωπίζοντας τα εμπόδια και προχωρώντας μπροστά κάθε μέρα στο θέατρο.


Απόλυτη Χαρά

Το πάθος για τα σενάρια και η συνεργασία με μια ομάδα την οποία νοιάζεσαι, είναι φοβερά διασκεδαστικά για εκείνους που επιλέγουν το μουσικό θέατρο. Μαθαίνουμε να ζωντανεύουμε τα κείμενα. Μαθαίνουμε να ζούμε τη στιγμή. Μαθαίνουμε να αυτοσχεδιάζουμε όταν χρειάζεται. Κατοικούμε μέσα στους ρόλους μας κάθε βράδυ πάνω στη σκηνή. Χορεύουμε και τραγουδάμε, καλούμε συνθήματα, και δημιουργούμε κάτι. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με εμπόδια, αλλά αν δεν ήταν αυτή η απόλυτη χαρά της δημιουργίας, της κατασκευής και εκτέλεσης, δε θα συνεχίζαμε να επιλέγουμε αυτό το τόσο απαιτητικό έργο. Βρίσκουμε το πάθος μας στο θέατρο. Και στο τέλος μια εξουθενωτικής ημέρας, συνεχίζουμε, για την αγάπη της τέχνης.


Στα ακόλουθα βίντεο θα δείτε μερικά παιδιά (και όχι μόνο) που αποφάσισαν να κάνουν επάγγελμα κάτι τέτοιο, και μάλλον τα πήγαν πολύ καλά...





Επιμέλεια Δέσποινα Χουζούρη

Comentarios


bottom of page