top of page

Κι όμως, μπορεί να μείνουμε για πολύ καιρό χωρίς θέατρο.

  • Εικόνα συγγραφέα: On Stage Blog Team
    On Stage Blog Team
  • 3 Ιουν 2020
  • διαβάστηκε 3 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 23 Οκτ 2020



Μιλώντας πάντα για την κεντρική σκηνή του Musical, το Broadway, βλέπουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα την αλλαγή που θα ζήσουμε πιθανόν και εδώ στην Ελλάδα. Στη Νέα Υόρκη έλεγαν πως θα ανοίξουν ξανά τον Απρίλιο, το μετέφεραν για 7 Ιουνίου, και τώρα το φθινόπωρο μοιάζει η πιθανότερη εκδοχή. Φυσικά μιλώντας πάντα για τις μικρότερες παραγωγές, γιατί τα super hits των mega musicals δεν θα άντεχαν οικονομικά, και αναμένονται από Μάρτιο του 2021. Για όλα θα είμαστε πιθανόν πιο σίγουροι όταν ανακοινωθεί η τελετή τον βραβείων Tony, μια τελετή που φέτος δεν θα βραβεύσει, αλλά θα γιορτάσει τα 100 χρόνια της βιομηχανίας. Μη βιαστείς να πεις «τι με νοιάζει, δεν ζω Αμερική», μετά από όσα ζήσαμε θα πρέπει να έχεις μάθει το μάθημα της αλυσίδας.


Ο Βρετανός παραγωγός των πιο εμπορικών μιούζικαλ στο West End (όπως Cats και Les Miserables), Sir Cameron Mackintosh, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του BBC, εκφράζει τη γνώμη του για το πότε θα ανοίξουν ξανά τα θέατρα: «Τα θέατρα μπορεί να παραμείνουν κλειστά μέχρι το 2021». Μιλά όμως για τις δικές του παραγωγές, που έχουν μεγάλες απαιτήσεις λειτουργικές στα παρασκήνια αλλά και στη σκηνή, με μεγάλο αριθμό αναγκαίων εργαζομένων που θα εξασφαλίσουν την επιτυχή ροή της παράστασης, και κατ’ επέκταση υψηλά λειτουργικά έξοδα. Είναι περίπλοκες παραγωγές, και ταυτόχρονα απευθύνονται σε κοινό που σε μεγάλο ποσοστό αποτελείται από τουρίστες, και η πρόσβαση στα θέατρα αυτά στο West End γίνεται ως επί το πλείστον με τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς. Αυτές οι πλούσιες, εντυπωσιακές, μεγάλης κλίμακας παραγωγές, ναι, μπορεί όντως να είναι οι τελευταίες που θα ανοίξουν. Και λόγω της τεράστιας επιτυχίας που έχουν σημειώσει αυτές οι παραγωγές, δεν θα είναι τόσο δύσκολο για τον Mackintosh να επιβιώσει οικονομικά από μια «χειμερία νάρκη» τέτοιας διάρκειας. Όμως τα περισσότερα θέατρα δεν είναι στην ίδια θέση, και δεν θα αντέξουν αν παραμείνουν σε αδράνεια μέχρι το 2021. Δυστυχώς, όταν επιστρέψουμε, δύσκολα θα παίρνει κάποιος το ρίσκο να εμπιστευτεί να χρηματοδοτήσει έναν νέο παραγωγό χωρίς ήδη διαγεγραμμένη επιτυχία. Κάποιοι θα έχουν την τύχη ατομικών και εταιρικών δωρεών προς υποστήριξη μη κερδοσκοπικών θεάτρων, αλλά φυσικά θα υπάρξουν απώλειες.


Η παραγωγός Jana Shea (Gentlemen’s Guide to Love and Murder, Gypsy) βλέπει μια θετική εξέλιξη μακροπρόθεσμα. Πιστεύει πως οι ίδιοι οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν δελεαστική την χρηματοδότηση στο θέατρο. Λέει πως η κρίση είναι μια ευκαιρία να βγούμε από τον συνηθισμένο τρόπο σκέψης, και να σκεφτούμε “out of the box”. Το θέατρο δεν χρειάζεται να συμβεί μόνο στα 10 τ.μ. που λέγεται Broadway, ή αντίστοιχα για εμάς στην Ελλάδα στα μεγάλα μόνο γνωστά θέατρα. Βλέπουμε πως τα κλειστά θέατρα έχουν δημιουργήσει έκρηξη ψηφιακού περιεχομένου: Συναυλίες μέσω Zoom, διαδικτυακά σεμινάρια, ζωντανή μετάδοση παραστάσεων, και πρόσβαση μέσω διαδικτύου σε παραστάσεις αρχείου. Κάποια άλλα θέατρα έχουν μαζέψει πλάνα από πρόβες παραστάσεων και τα κάνουν διαθέσιμα στο κοινό και πάλι μέσω ίντερνετ. Ένα θέατρο, στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, σκοπεύει να πραγματοποιήσει την παραγωγή της θερινής τους σεζόν, συμπεριλαμβανομένου και ενός καινούργιου μιούζικαλ, με ολοκληρωμένο θίασο μέσω Audible (μιας κορυφαίας πλατφόρμας για παραγωγές με ήχο).


Η βρετανίδα κριτικός θεάτρου Lyn Gardner προτείνει περιοδείες σε περιοχές που δεν έχουν επηρεαστεί τόσο από τον κορονοϊό, ή προσαρμογή και δημιουργία παραγωγών σε θέατρα με μεγάλους χώρους παρασκηνίων, ή ακόμα και σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων. Αυτές θα πρέπει να είναι φυσικά μικρές παραγωγές, με περιορισμένο θίασο και λειτουργικό προσωπικό. Δεν είναι δηλαδή αδύνατο να προσαρμοστεί ο χώρος του θεάματος στη «νέα πραγματικότητα» (που φυσικά ελπίζουμε να είναι προσωρινή). Και, για το καλό όλων όσων σχετίζονται με τον χώρο αυτό, πρέπει να βρούμε τρόπους να επιστρέψουν οι θεατρικές παραγωγές σύντομα! Ακόμα κι αν προσωρινά δεν μπορούμε να ευχαριστηθούμε τις μεγάλες εντυπωσιακές παραστάσεις.


Επιμέλεια Δέσποινα Χουζούρη, Κατερίνα Δούμα

 
 
 

Comments


bottom of page