Πως περνώ στην πανδημία ακούγοντας μιούζικαλ
- Κατερίνα Δούμα
- 1 Απρ 2020
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 12 Απρ 2020

Το να είσαι σπασικλάκι του μουσικού θεάτρου δεν είναι ό,τι πιο μοδάτο σε μια εποχή που είναι τόσο μακριά από τη θεατρική μουσική. Ένα παραπάνω αν τα σπουδαιότερα επιτεύγματα αυτής της σκηνής είναι ξενόγλωσσα λόγω καταγωγής. Από την άλλη μεριά, βέβαια, όταν το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων ακούει και τραγουδά αγγλόφωνα τραγούδια, θέλοντας να εξωτερικεύσει συναισθήματα που συναντά εκεί, τα πράγματα γίνονται απλούστερα. Καταλαβαίνει κανείς εύκολα πως η γλώσσα δεν είναι το εμπόδιο. Το μόνο που χωρίζει τα cast recordings του Broadway από λχ τα soundtracks του Hollywood είναι η γνώση της ύπαρξής τους.
Μαθαίνοντας λοιπόν αυτόν τον άγνωστο κόσμο, τον γεμάτο εκπλήξεις, διαπιστώνει κανείς πως μέσα από τις μελωδίες και τους στίχους αυτών των θεατρικών κομματιών ερχόμαστε όλοι σε μια διαφορετική επικοινωνία με ουσιώδη στοιχεία του εσωτερικού μας κόσμου. Κάτι που συμβαίνει φυσικά, καθώς τα τραγούδια αυτά είναι γραμμένα για να εξυπηρετήσουν μια ιστορία στο θέατρο. Δηλαδή δημιουργήθηκαν για να εξελίξουν την πλοκή επί σκηνής εκφράζοντας προβληματισμούς, βρίσκοντας λύσεις, εξωτερικεύοντας τον εσωτερικό κόσμο του "χαρακτήρα". Πλήρης ενδοσκόπηση δηλαδή.
Στο μιούζικαλ θα συναντήσει κανείς όλες τις πτυχές από pop και rock ως swing και νοσταλγικές μπαλάντες. Παρόλο που πολλές φορές η θεατρική κουλτούρα μοιάζει πολύ μακριά από την καθημερινότητα, ακούγοντας musicals θα καταλάβουμε πως η ταχύτητα της πραγματικότητας μας έχει κάνει να μη βλέπουμε μπροστά μας, έτσι ώστε να μην έχουμε χρόνο για να ανακαλύψουμε κάτι περισσότερο από την έτοιμη τροφή. Συνθέτες όπως ο Cole Porter και ο Stephen Sondheim, ο George Gershwin και ο Leonard Bernstein, αλλά ακόμα και ο Irving Berlin ή ο Oscar Hammerstein II μπορεί να μην σας είναι τόσο γνωστοί όσο ο Andrew Lloyd Webber, σίγουρα όμως σας είναι γνωστά πολλά από τα έργα τους. Τώρα που το σκέφτομαι, υπάρχουν και άλλα δύο ονόματα που αγαπάτε πολύ χάρη στα μιούζικαλ της Disney. Μιλώ πάντα για τον Sir Elton John και τον Alan Menken.
Αν λοιπόν έχετε βαρεθεί να ακούτε μία από τα ίδια, χάνοντας όμορφα ακούσματα χάρη στις ραδιοφωνικές λούπες, ήρθε η ώρα να δώσετε αυτόν το χρόνο σε κάτι διαφορετικό. Σε κάτι που σίγουρα δεν έχετε φανταστεί πως στέκεται αυτόνομα έξω από τη σκηνή ενός θεάτρου, έξω από τα φαντασμαγορικά σκηνικά και κουστούμια. Και ίσως αναγνωρίσετε πολλά εμπορικά κομμάτια που απλά δεν φανταστήκατε πως κατάγονται από το μουσικό θέατρο. Μήπως λοιπόν δεν είμαστε τόσο μακρυά όσο νομίζουμε;
Από παντού ακούγεται η φράση #μένουμεσπίτι . Αν είναι να δώσουμε τη μάχη του καναπέ, ας το κάνουμε σωστά, έτσι ώστε όταν ξαναβγούμε εκεί έξω να μην κάνουμε επανεκκίνηση, αλλά να γεννήσουμε μια νέα ζωή. Ο ήχος της αναπνοής μου είναι το πρώτο που μαθαίνω να ακούω, και αν το ξέχασα καλά θα κάνω τώρα να το ξαναβρώ στη σιωπή. Μετά από αυτό ας αναζητήσω με τι θα αντικαταστήσω πιθανή μουσική σαβούρα που παίζει χωρίς να της το ζητήσω μέσα στο κεφάλι μου. Ας γνωρίσω τα musicals!
Broadway @ radio
Broadway @ spotify
Comentários