Μαθήματα Χορού μέσω κάμερας; ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
- Δέσποινα Χουζούρη
- 29 Απρ 2020
- διαβάστηκε 4 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 23 Οκτ 2020

Και ήρθε η μέρα που η διδασκαλία μέσω κάμερας και διαδικτύου είναι η μόνη επιλογή…
Κατά πάσα πιθανότητα, έχετε βομβαρδιστεί στα social media από χορευτές και δασκάλους χορού που παραδίδουν μαθήματα από το σπίτι αυτή την περίοδο της καραντίνας, δωρεάν και μη. Η κοινότητα του χορού αντέδρασε στους περιορισμούς πολύ γρήγορα και δημιουργικά.
Οι καθηγητές χορού, καθώς και οι μαθητές/χορευτές που τα παρακολουθούν, τα μοιράζονται μαζί μας τονίζοντας πόσο σημαντικό για τη φυσική, συναισθηματική και ψυχολογική μας κατάσταση είναι να συνεχίσουμε να εξασκούμαστε, και πως είναι εξαιρετική ευκαιρία να παραμείνουμε ενωμένοι σε αυτή την περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης. Βεβαίως για κάποιους αυτό είναι αλήθεια, μα για κάποιους άλλους είναι τρομερά αγχώδες και δυσάρεστο.
Αρχικά υπάρχουν τα προφανή εμπόδια των αντικειμένων που υπάρχουν στο χώρο. Διάφοροι χορευτές έχουν μοιραστεί στο διαδίκτυο πως έχουν τραυματιστεί κλωτσώντας τους καναπέδες ή ακόμα και τους ανεμιστήρες στο ταβάνι τους! Δείτε το βίντεο της χορεύτριας Cassandra Trenary https://www.instagram.com/p/B94hZtDnkC_/?utm_source=ig_web_copy_link

Για κάποιους έχει βρεθεί λύση, μετατρέποντας το σαλόνι σε αίθουσα χορού (όλα τα έπιπλα και λοιπά αντικείμενα στη βεράντα, στην αποθήκη και στα υπνοδωμάτια, και προσθήκη ακόμα και του ειδικού πλαστικού τάπητα στο πάτωμα, χρήση καρέκλας, σιδερώστρας, πάγκου κουζίνας αντί για μπάρα κτλ). Όμως ένας σημαντικός παράγοντας που εμποδίζει δάσκαλο αλλά και μαθητή να έχουν ένα αποδοτικό «όπως πριν» μάθημα είναι η έλλειψη της φυσικής παρουσίας. Αυτό επηρεάζει δάσκαλο και μαθητή σε πολλά επίπεδα.
1. Ο δάσκαλος δεν μπορεί να χορεύει με τους μαθητές του. Διδάσκοντας, συνήθως δείχνουμε, εξηγούμε, αναλύουμε, αλλά χορεύουμε με τους μαθητές μας για να δώσουμε περαιτέρω λεπτομέρειες της άσκησης ή της χορογραφίας, κάτι αδύνατον καθώς ο μαθητής πρέπει να χορεύει κοιτάζοντας μία οθόνη.

2. Δεν γίνεται να διορθώσουμε αποτελεσματικά. Γενικές οδηγίες και διορθώσεις όπως «τέντωσε περισσότερο το πόδι», «πρόσεξε το κλείσιμο στην 5η θέση», «κάτω οι ώμοι», «νιώστε τους προσαγωγούς», ναι αυτά μπορούμε να τα πούμε, αλλά η διόρθωση μέσω αγγίγματος είναι αδιαμφισβήτητη, και είναι ένα από τα σημαντικότερα (για εμένα προσωπικά τουλάχιστον) εργαλεία διδασκαλίας, ειδικά όταν μιλάμε για μικρότερες ηλικίες. Οι μικροί χορευτές δεν έχουν αναπτύξει ακόμα την αίσθηση του σώματος τους όπως οι πιο προχωρημένοι, και έτσι δεν γίνεται να προσπαθείς εξ αποστάσεως να περιγράψεις την αίσθηση και τη λεπτομέρεια που πρέπει να έχει ένα βήμα με κίνδυνο ακόμα και τραυματισμού για τον μαθητή.
3. Ο δάσκαλος έχει πάντα ένα πλάνο διδασκαλίας, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών του, στους στόχους και στην προσωπικότητα της ομάδας. Μπορεί να διδάσκω την ίδια ύλη σε διαφορετικές σχολές, αλλά τη διδάσκω για κάθε τμήμα, κάθε φορά διαφορετικά. Αυτό το πλάνο δεν είναι «ΠΡΕΠΕΙ», είναι θεμιτό. Έχω απέναντι μου μικρούς ανθρώπους με συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Δεν είναι κάθε μέρα ίδια. Αυτό το νιώθω όταν τους έχω μπροστά μου, και προσαρμόζω το ύφος, την ένταση, το χιούμορ, τις απαιτήσεις και διορθώσεις μου, ίσως ακόμα να μην ακολουθήσω καν το πλάνο της ημέρας μου, και να κάνω αυτό που νιώθω ότι θα συμβάλλει στην εξέλιξη της ομάδας. Πώς γίνεται αυτό εξ αποστάσεως;

Ένας τρίτος παράγοντας που κάνει τη διαδικασία αγχώδη είναι η διαβίωση. Στην νέα αυτή λοιπόν πραγματικότητα υπάρχει αυτή η αόρατη πίεση να προσαρμοστούμε, να αλλάξουμε τον τρόπο που κάναμε μάθημα έως σήμερα, και να διδάσκουμε μέσω κάμερας. Μια φωνή στο κεφάλι μου φωνάζει «Κοίτα αυτή η καθηγήτρια συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα για τους μαθητές της και δωρέαν! ΠΡΕΠΕΙ να το κάνεις κι εσύ!». Παρά τα προαναφερθέντα εμπόδια, κάποιοι καταφέρνουν και διδάσκουν είτε συγχρονισμένα με τους μαθητές (όπως μαθαίνω, λέγεται συγχρονισμένη μάθηση) και άλλοι βιντεοσκοπημένα.
Πληρώνεται ο δάσκαλος χορού για αυτό; Φυσικά όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε στην κοινότητα παραδίδοντας δωρεάν μαθήματα αλλά για πόσο; Και τι όφελος θα έχει αυτό αν δεν έχεις συγκεκριμένη ομάδα μαθητών τους οποίους να εξελίσσεις και να προπονείς συστηματικά; Πολλοί ξεκίνησαν αρχικά δωρεάν, και τώρα χρεώνουν 3€ το μάθημα. Σωστό; Λάθος; Αυτό θα το κρίνετε εσείς. Μόνο μην ξεχάσετε πως πίσω από τον κάθε δάσκαλο συνήθως υπάρχει μια σχολή χορού, μια επιχείρηση, που προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανή. Και κάπως έτσι έρχονται πολλά ακόμα ερωτήματα ασφαλείας για το μαθητή αλλά και τον δάσκαλο, ελέγχου ποιότητας, φορολογικά, ασφαλιστικά κτλ. Χάνεται κάθε πάθος και όρεξη για δημιουργία όταν δεν ξέρεις πότε και αν θα επιστρέψουμε στις αίθουσες μας. Με ένα αβέβαιο για όλους προσεχές μέλλον που σίγουρα θα πλήξει κάθε τομέα, πόσο μάλλον των τεχνών. Με κίνδυνο να χρειαστεί όλοι μας να αλλάξουμε επάγγελμα.

Αν ανήκεις στην ομάδα των καλλιτεχνών και δασκάλων χορού που δεν μπορούν και δεν θέλουν να προσαρμοστούν σε αυτή την τόσο διαφημισμένη νέα πραγματικότητα, δεν είσαι μόνος/η! Είναι φυσικό να έχεις ατελείωτες σκέψεις και να νιώθεις την ανάγκη να πενθήσεις αυτό που έχασες, την κανονικότητα. Ας απορρίψουμε αυτή την ιδέα ότι πρέπει να είμαστε παραγωγικοί, και ας αφήσουμε τον εαυτό μας να επεξεργαστεί αυτά τα περίπλοκα συναισθήματα γύρω από αυτή την πανδημία. Δύσκολα γίνεται πράξη κάτι τέτοιο, βέβαια, από εμάς τους χορευτές και δασκάλους χορού που έχουμε μάθει να πιέζουμε τον εαυτό μας παρά τον πόνο, και που ζούμε σε έναν χώρο με αδίστακτο ανταγωνισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μαθήματα που προσφέρονται μέσω ίντερνετ φέρνουν μια αίσθηση χαράς, κοινότητας και ομαλότητας σε πολλούς χορευτές. Όμως, όσοι δεν αισθάνονται ότι μπορούν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να ανησυχούν ότι δεν είναι πια χορευτές, ή ότι ένα διάλειμμα στην προπόνησή τους θα καταστρέψει τα όνειρά τους για μια καριέρα στο χορό. Είτε σας βγαίνει είτε όχι να «χορέψετε» τον κορονοϊό, είστε καλά! Μπορείτε απλά να διατηρήσετε το πάθος σας χορεύοντας ελεύθερα όποια στιγμή και αν αυτό σας έρθει!
Επιμέλεια Δέσποινα Χουζούρη
Πηγές Φωτογραφιών: Balletbeautiful.com, Balletclassroomfiles.wordpress.com, Ourstyle.life
Comments