top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΈβελυν Σδούκου

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΕΝΟΣ MUSICAL

Έγινε ενημέρωση: 25 Απρ 2021


Καθώς το musical ως είδος συνδυάζει τις τέχνες της μουσικής, του χορού και του θεάτρου, επιτυχημένη παράσταση musical είναι αυτή που θα παρουσιάσει αξιομνημόνευτο αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου και στα τρία αυτά επιμέρους συστατικά. Έτσι, μια παράσταση musical δεν κερδίζει το κοινό μόνο για τις φωνητικές απαιτήσεις των τραγουδιών και τις ερμηνευτικές ικανότητες των συντελεστών της, αλλά συμπεριλαμβάνει και άψογα οργανωμένες χορογραφίες που χρωματίζουν, εμπλουτίζουν και προωθούν την ιστορία, συμβάλλοντας στο τελικό αποτέλεσμα.


Οι εκπαιδευμένοι στο musical καλλιτέχνες χαρακτηρίζονται «Triple Threat» («Τριπλή Απειλή») – δηλαδή είναι επαρκώς καταρτισμένοι και στα τρία επιμέρους στοιχεία και μπορούν ν’ανταποκριθούν εξίσου στις μουσικές, χορευτικές και υποκριτικές απαιτήσεις του έργου. Ωστόσο, σε μια μεγάλη παραγωγή musical με πολυπληθή θίασο δεν είναι απίθανο να συμμετέχουν χορευτές που δεν τραγουδούν ή τραγουδιστές που δεν χορεύουν, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν συγκεκριμένα μέρη του έργου προκειμένου να σχηματιστεί το τελικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, το Φάντασμα της Όπερας περιέχει χορογραφίες μπαλέτου που εκτελούνται από τον χορευτικό θίασο, ενώ αντιστοίχως τα φωνητικά σύνολα ενός καστ δεν συμμετέχουν απαραιτήτως σε όλες τις χορογραφίες σε κάθε έργο.


Οι χορογραφίες που τελικά θα απολαύσει το κοινό, ωστόσο, δεν είναι αποτέλεσμα της δουλειάς μόνο ενός χορογράφου και των χορευτών, όπως θα φανταζόταν κανείς. Σε έναν πλήρη θίασο μιας μεγάλης παραγωγής, όπως στα musical του Broadway, όπου οι ρόλοι είναι διακριτοί και στον καθέναν αντιστοιχούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες, στη διαδικασία δημιουργίας του χορευτικού υλικού που θα παρουσιαστεί στο κοινό συνεργάζονται οι εξής συντελεστές:


  1. Ο/Η Χορογράφος: Έχει την αρχική σύλληψη, την ιδέα, το όραμα, και θα δημιουργήσει το χορογραφικό υλικό σε συνεννόηση με τον σκηνοθέτη και την υπόλοιπη δημιουργική ομάδα, προκειμένου να συμπορευτούν προς το τελικό αποτέλεσμα.

  2. Ο/Η Συνεργάτης Χορογράφος: Συνεργάζεται άμεσα με τον χορογράφο και μπορεί να δημιουργήσει και ο ίδιος χορογραφικό υλικό, εάν χρειαστεί. Κανονικά ο ρόλος του δεν είναι πλέον αναγκαίος από τη στιγμή που θα ανέβει η παράσταση, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις, όπως π.χ. σε περιοδεία, μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψει.

  3. Ο/Η Βοηθός Χορογράφου: Υποστηρίζει οργανωτικά τον χορογράφο, π.χ. κρατάει τις απαραίτητες σημειώσεις και πληροφορίες, αλλά μπορεί να λειτουργεί και ως συνεργάτης του χορογράφου ως προς το δημιουργικό κομμάτι, στην ανταλλαγή και επεξεργασία ιδεών. Η δουλειά του, όπως και του Συνεργάτη Χορογράφου, τελειώνει με την πρεμιέρα.

  4. Ο/Η Οδηγός/Αρχηγός Χορευτής (Dance Captain): Συμμετέχει ο ίδιος στην παράσταση και ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της χορογραφίας. Ο Συνεργάτης Χορογράφος (ο οποίος αφού ανέβει η παράσταση αποχωρεί) θα του παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες προς αυτό – σημειώσεις, καταγραφές, πότε να δίνει διορθώσεις, πώς να διατηρήσει τη χορογραφία αναλλοίωτη.

  5. Οι Χορευτές: Παίρνουν μέρος στην παράσταση και ζωντανεύουν μπροστά στο κοινό τις χορογραφίες του έργου.


Προκειμένου οι ανωτέρω ρόλοι να συνεργαστούν εύρυθμα κι αποτελεσματικά, σε κάθε θέση απαιτούνται συγκεκριμένοι τρόποι συμπεριφοράς που θα καταστήσουν κάθε συντελεστή αποδοτικό και θα διευκολύνουν την πορεία προς το τελικό αποτέλεσμα. Καθ’όσον, μάλιστα, στον κόσμο του Broadway η διαδρομή που ακολουθεί ένας χορευτής μέχρι τη θέση του χορογράφου είναι συνήθως συγκεκριμένη – ξεκινώντας από Οδηγός/Αρχηγός Χορευτής συνεχίζει ως Βοηθός Χορογράφου, εξελίσσεται σε Συνεργάτη Χορογράφο, ώσπου να φθάσει εν τέλει να χορογραφήσει μια παράσταση – οι ίδιες ποιότητες είναι που θα τον ξεχωρίσουν σε κάθε στάδιο και θα τον καταστήσουν επιλέξιμο για τις επόμενες συνεργασίες. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του Broadway, SusanStroman, σκηνοθέτιδα και χορογράφο επιτυχιών του Broadway όπως τα TheProducers και Young Frankenstein, Ellenore Scott, Συνεργάτιδα Χορογράφο στο King Kong, και Stephanie Klemons, Συνεργάτιδα Χορογράφο στα IntheHeightsκαι Hamilton, κάποια απο τα βασικότερα στοιχεία που θα κάνουν έναν συνεργάτη να ξεχωρίσει σε κάθε πόστο είναι τα εξής:

  • Να έχει αντίληψη της συνολικής εικόνας. Σύμφωνα με τη Susan Stroman, η θέση του Οδηγού/Αρχηγού Χορευτή είναι μια πολύ καλή αφετηρία, που σου επιτρέπει να δεις τον κόσμο του Broadway κι από τις δυο πλευρές: «Δεν δουλεύεις μόνο με το δημιουργικό δυναμικό, αλλά παίρνεις μέρος στη διοίκηση, τον προγραμματισμό και τη διδασκαλία των αντικαταστατών».

  • Να είναι ουσιαστικά συνεργάσιμος. Όπως λέει η Ellenore Scott, το να καταλαβαίνεις πότε πρέπει να συνεισφέρεις με την άποψή σου και πότε να σωπαίνεις είναι σημαντικό, και όχι πάντοτε εύκολο. Όπως εξηγεί, ο Συνεργάτης Χορογράφος λειτουργεί ως εργαλείο ώστε ο χορογράφος να ξεκαθαρίσει τις ιδέες του, επομένως σε αυτή τη θέση είναι πολύ χρήσιμο να αντιλαμβάνεσαι πότε πρέπει να προτείνεις πράγματα, να υποστηρίζεις ιδέες, να παρέχεις εναλλακτικές, και πότε απλώς να παραμένεις σιωπηλός.

  • Να είναι οργανωτικός. Σύμφωνα με τη Stephanie Klemons, ένας αποδοτικός και αξιόπιστος Βοηθός Χορογράφου σημειώνει μέχρι και παρατηρήσεις και αλληλουχίες κινήσεων που μπορεί να μπαίνουν προσωρινά στην άκρη – ακόμη και χορογραφικές φράσεις που τυχόν αυτοσχεδιάζει ο χορογράφος κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος.

  • Να είναι ένας ενδιάμεσος με κατανόηση. Όπως το θέτει η Ellenore Scott, ως Συνεργάτης Χορογράφος «είσαι ο σύνδεσμος ανάμεσα σε αυτό που λέει ο χορογράφος και σε αυτό που ακούν οι χορευτές». Στον ρόλο αυτό κάποιες φορές θα είσαι υπεύθυνος να κρατάς τις ισορροπίες. «Πρέπει να υποστηρίζεις τον χορογράφο, αλλά ταυτοχρόνως να κρατάς τους χορευτές πληροφορημένους και ικανοποιημένους. Μπορεί ακόμη να πας στους χορευτές και να πεις “Εάν είστε θυμωμένοι με τη μαμά και τον μπαμπά (τον χορογράφο και τον σκηνοθέτη) αυτή τη στιγμή, μπορείτε να στραφείτε σε εμένα”».

  • Να έχει σθένος απέναντι στις δύσκολες προσωπικότητες. Κατά τη Susan Stroman«Μερικές φορές χρειάζεσαι κάποιον που να μπορεί να κουμαντάρει τις εκκεντρικές προσωπικότητες. Αν γνωρίζεις ότι θα δουλέψεις σε μια παράσταση όπου θα υπάρχει αυτό, θέλεις έναν συνεργάτη που δεν θα φοβάται και θα μπορεί να το χειριστεί».

  • Να είναι ένα έτοιμο και πρόθυμο σώμα. Σύμφωνα με το παράδειγμα της Stephanie Klemons«Θα ρωτήσω τον Βοηθό μου “Μπορείς να κάνεις αυτό το kick 700 φορές, ώστε να καταλήξω πώς τελειώνει αυτό το κομμάτι;”.

Όσον αφορά, δε, την επαγγελματική εξέλιξη και την πορεία μέχρι τη θέση του χορογράφου, δεδομένου ότι το χτίσιμο μιας παράστασης συμπεριλαμβάνει πάρα πολλά άτομα, η Ellenore Scott συμβουλεύει να δημιουργείς σχέσεις με όλους: «Επιδίωξε να γνωρίσεις κόσμο με ειλικρίνεια, και ανακάλυψε τις μεθόδους τους. Μου έχουν παρουσιαστεί επαγγελματικές ευκαιρίες από τον υπεύθυνο του φροντιστηρίου!».



Πηγή: www.dancemagazine.com

12 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page