top of page

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ROCKETTES

  • Εικόνα συγγραφέα: Έβελυν Σδούκου
    Έβελυν Σδούκου
  • 11 Δεκ 2020
  • διαβάστηκε 8 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 25 Δεκ 2020



Για κάθε λάτρη των μουσικοχορευτικών θεαμάτων, το σόου των Rockettes «The Christmas Spectacular» στο Radio City Music Hall της Νέας Υόρκης είναι μια αξέχαστη εμπειρία, και όχι μόνο για τη χριστουγεννιάτικη μαγεία της. Η χορευτική ομάδα «The Rockettes», το πιο γνωστό σύνολο της τεχνικής χορού που βασίζεται στην απόλυτη ακρίβεια και ομοιομορφία, αν και σήμερα είναι γνωστή κατά το πλείστον για τη χριστουγεννιάτικη παράστασή της, έχει μακρά παράδοση και ιστορία.


- ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ROCKETTES

Η χορευτική ομάδα ιδρύθηκε το 1925 από τον Russell Markert, κύριο χορογράφο και «πατέρα» της ομάδας έως το 1971. Εμπνεόμενος από τον αγγλικό χορευτικό θίασο «The Tiller Girls» του John Tiller, ο Markert θέλησε να δημιουργήσει μια ομάδα χορού με ρεπερτόριο jazz, κλακέτες και μπαλέτο, με βασικά χαρακτηριστικά της την απόλυτη ακρίβεια και ομοιομορφία, σε συνδυασμό με εντυπωσιακό στυλ και ακαταμάχητη αίγλη. Για τον λόγο αυτό όλες οι χορεύτριες απαιτείται να έχουν συγκεκριμένο ύψος, αρχικώς από 157 έως 167 εκατοστά, σήμερα από 167 έως 177 εκατοστά, προκειμένου να μπορούν να δημιουργηθούν οι περίφημες άψογες γραμμές που αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα στις χορογραφίες τους.

Η ομάδα έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο St. Louis ως οι «Missouri Rockets». Την ίδια χρονιά εμφανίστηκαν στο Broadway της Νέας Υόρκης, στην παράσταση «Rain or Shine», όπου και τις ανακάλυψε ο ιμπρεσάριος S.L. «Roxy» Rothafel. Η επιτυχία τους ήταν τόσο άμεση που ο Rothafel δεν ήθελε να τις αφήσει να φύγουν μετά το πέρας των παραστάσεων, και ζήτησε από τον Markert να δημιουργήσουν μια δεύτερη ομάδα που θ’αντικαθιστούσε τις χορεύτριες που έφευγαν.

Στις αρχές του 1930 είχαν πλέον σχηματιστεί 3 θίασοι της ομάδας στην Νέα Υόρκη, όταν ο Rothafel έβαλε τους 2 από αυτούς να εμφανιστούν στα εγκαίνια του εμβληματικού Radio City Music Hall στις 27 Δεκεμβρίου του 1932. Ο Rothafel παρουσίασε αρχικώς την ομάδα ως «Roxyettes», και το 1934 οι «Roxyettes» έγιναν πλέον επισήμως οι «Radio City Music Hall Rockettes».

2 εβδομάδες μετά τα εγκαίνιά του, το Radio City Music Hall πρόβαλε την πρώτη του ταινία, «The Bitter Tea of General Yen», και πολύ σύντομα έγινε η αγαπημένη θεατρική αίθουσα πρώτης προβολής καλλιτεχνών και θεατών. Από το 1933 πάνω από 700 ταινίες έχουν κάνει πρεμιέρα στο Radio City, ανάμεσα στις οποίες τα «White Christmas», «Breakfast at Tiffany’s», «To Kill a Mockingbird», «Mary Poppins», «101 Dalmatians» και «Lion King». Το Radio City πρόβαλε μία νέα ταινία κάθε εβδομάδα, η οποία συνοδευόταν από μια πλούσια και μοναδική σκηνική παρουσίαση από τις Rockettes. Με μια διακοπή κατά τη δεκαετία του 1940, όταν οι Η.Π.Α. έλαβαν μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε οι Rockettes ανέλαβαν τον ρόλο να εμψυχώνουν τους Αμερικανούς στρατιώτες με τις παραστάσεις τους εντός και εκτός Αμερικής, τη δεκαετία του ’50 επανήλθαν στις εμφανίσεις τους στις προβολές ταινιών στο Radio City. Η κάθε ταινία παιζόταν για όσο υπήρχε ζήτηση από το κοινό, και κάποιες φορές οι παραστάσεις της ομάδας έφθαναν και τις 5 πέντε την ημέρα. Κάθε φορά που άλλαζε η ταινία άλλαζε και το σόου, με αποτέλεσμα εάν η ταινία αποδεικνυόταν εισπρακτική αποτυχία οι Rockettes να ετοιμάζουν εσπευσμένα την παράσταση της επόμενης, ακόμη και τα μεσάνυχτα, τα χαράματα ή στο ενδιάμεσο. Την εποχή αυτή το θέατρο ήταν στην ουσία το σπίτι τους, αφού εκεί δούλευαν, έτρωγαν, και κοιμόντουσαν πολλές φορές. Έτσι, δημιουργήθηκαν στους χώρους του ένας κοιτώνας με 26 κρεβάτια, καφετέρια, χώρος αναψυχής, ραφείο και νοσοκομείο για τους συντελεστές των παραστάσεων.

Κατή τη διάρκεια των ετών η ομάδα, ακολουθώντας τις εξελίξεις, εμφανίστηκε στην τηλεόραση, προσάρμοσε τα κοστούμια της σύμφωνα με τις τάσεις και τα σημεία αναφοράς κάθε εποχής (έχουν εμφανιστεί ντυμένες ακόμη και αστροναύτες), ενώ το 1978, όταν το Radio City Music Hall κινδύνευσε να κλείσει λόγω οικονομικών προβλημάτων, οι Rockettes ήταν εκείνες που ανέλαβαν την επιτυχή εκστρατεία για τη διάσωσή του.

Η μέθοδος παρουσίασης κάθε ταινίας με συνοδευτικό σόου παρέμεινε χαρακτηριστικό του Radio City έως το 1979, όταν η κινηματογραφική παραγωγή είχε πλέον φθάσει σε τέτοια πληθώρα διανεμόμενων ταινιών που αναγκαστικά άλλαξε ο τρόπος παρουσίασής τους στο κοινό. Έτσι, οι Rockettes απέκτησαν πλέον ένα δικό τους ανεξάρτητο σόου 90 λεπτών, το οποίο αποτελούνταν από 4 ή 5 νούμερα, και παρουσιάζονταν 4 φορές την ημέρα, καθημερινά επί 4 συνεχείς εβδομάδες, μετά από το οποίο οι χορεύτριες έκαναν διάλειμμα μίας εβδομάδας.


- ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ


Σημείο αναφοράς στην ιστορία και την εξέλιξη των Rockettes είναι η ανακαίνιση του ιστορικού Radio City Music Hall κατά τη δεκαετία του ’90, ώστε να επανακτήσει το θέατρο την αλλοτινή του αίγλη. Στο πλαίσιο της ανακαίνισης κάθε χρυσή λεπτομέρεια βάφτηκε από την αρχή, κάθε ένα από τα 6.200 καθίσματα αναπαλαιώθηκε (για την ακρίβεια 269 από αυτά αφαιρέθηκαν καθώς δεν προσέφεραν την απαιτούμενη οπτική), και αγοράστηκε μια μετακινούμενη οθόνη 50.000 LED λαμπτήρων για τη σκηνή, η μεγαλύτερη στο είδος της, η οποία καθιστά δυνατή τη δημιουργία οποιουδήποτε σκηνικού. Η σημαντικότερη, όμως, για τις Rockettes αλλαγή αφορούσε την ακουστική του χώρου. Έως τότε τα νούμερα των κλακετών παρουσιάζονταν στο κοινό με ηχογραφημένο τον ήχο από τα παπούτσια των χορευτριών, κάτι που η παραγωγή ήθελε πλέον να αλλάξει. Καθ’όσον το να φορά κάθε χορεύτρια ασύρματο μικρόφωνο θα εμπόδιζε τις αλλαγές κοστουμιών, που πρέπει να είναι ταχύτατες, η λύση που υιοθετήθηκε τελικά είναι να τοποθετηθεί ένας μηχανισμός μετάδοσης του ήχου μέσα σε κάθε τακούνι, οπότε πλέον οι θεατές ακούνε ζωντανά τον ήχο που παράγεται από 72 πόδια επί σκηνής.

Όταν παρουσιάστηκε το «Christmas Spectacular» στο πρόσφατα ανακαινισμένο Radio City το 1999, ένα από τα νούμερα περιελάμβανε τον Άγιο Βασίλη και το Εργαστήρι του. Για το νούμερο αυτό ο βραβευμένος με Tony ενδυματολόγος Greg Barnes, γνωστός για τη δουλειά του στα «Follies», «Flower Drum Song» και στην αναβίωση του «Bye Bye Birdie», ο οποίος έχει δημιουργήσει πολλά κοστούμια για τις Rockettes, έντυσε τις χορεύτριες ταράνδους, βάζοντάς τους μέχρι και κέρατα, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός από τα πιο αγαπημένα από το κοινό νούμερα.


Σταθμό στην ιστορία των Rockettes αποτελεί η τοποθέτηση της πρώτης γυναίκας, της Linda Haberman, στη θέση της αποκλειστικής σκηνοθέτιδας και χορογράφου της ομάδας το 2006. Απόφοιτη του School of American Ballet, η Haberman ήταν μέλος του πρώτου καστ του «Dancin’» του Bob Fosse, με τον οποίο συνεργάστηκε στη συνέχεια ως βοηθός χορογράφου. Το όραμά της για τις Rockettes ήταν να τις μετατρέψει σε μια σύγχρονη ομάδα χορού υψηλής τεχνικής και να εξαλείψει κάθε ιδέα και πιθανότητα μετριότητας. Υπό την καθοδήγηση της Haberman η ομάδα έφθασε σε νέο επίπεδο – ενώ πολλές από τις χορογραφίες περιείχαν πολλές πόζες και λιγότερο βηματολόγιο, η Haberman δημιούργησε χορογραφίες απαιτητικές, ραφιναρισμένες και εντυπωσιακές, και εξέλιξε την ήδη υψηλή τεχνική των χορευτριών μέσα από πρόβες με εξαντλητική έμφαση στη λεπτομέρεια. Οι παραγωγές της στο Radio City συνδύασαν τον χορό με όλες τις τελευταίες τεχνολογίες, βάζοντας τις χορεύτριες να αλληλεπιδρούν επί σκηνής με 3D εφέ.

Από τη δεκαετία του ’90 και μετά οι Rockettes παρουσίαζαν μόνο το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμά τους, για το οποίο και είναι κατά βάσιν γνωστές στο σύγχρονο κοινό. Το 2015 παρουσίασαν μια νέα παραγωγή διάρκειας 8 εβδομάδων, το «The New York Spring Spectacular», ενώ εμφανίζονται περιστασιακά σε τηλεοπτικές ή άλλες μουσικοχορευτικές παραγωγές με διάφορες αφορμές – μάλιστα, η συμμετοχή τους στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου των Η.Π.Α. Donald Trump προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις και κριτική. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας τους έχουν συνυπάρξει στη σκηνή με ονόματα όπως οι Ginger Rogers, Dick Van Dyke, Lana Turner, Grace Kelly, Mohammad Ali, Oprah Winfrey, Heidi Klum, Michael Bublé κ.α..

Φέτος, εξαιτίας της πρωτόγνωρης κατάστασης η οποία έχει ήδη πλήξει βαρύτατα τον κόσμο του θεάματος και στην οποία θα προσαρμοστούν και όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις, οι Rockettes δε θα μπορέσουν να παρουσιάσουν ζωντανά το χριστουγεννιάτικο υπερθέαμά τους, έχει όμως ήδη ξεκινήσει η πώληση εισιτηρίων για τα Χριστούγεννα του 2021. Ενδεικτικό της ανταπόκρισης του κοινού στο σόου είναι το πλήθος των παραστάσεων, που ξεκινούν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοέμβρη έως τις 2 Ιανουαρίου, και παίζονται από 2 έως 5 φορές την ημέρα, ανάλογα την περίοδο (για όλο τον Δεκέμβριο η παράσταση παίζεται καθημερινά). Το σόου διαρκεί 90 λεπτά, και οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 50 έως 225 δολάρια (40 έως 185 ευρώ, περίπου).


- ΕΚΠΑΥΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


Τη δεκαετία του 2000 σχηματίστηκε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το The Rockettes Summer Intensive, το οποίο έδινε την ευκαιρία σε επαγγελματίες χορευτές να εκπαιδευτούν με τις Rockettes και να εξοικειωθούν με την παγκοσμίου φήμης τεχνική τους της απόλυτης ακρίβειας. Κάθε χρόνο πάνω από 1.000 άτομα έπαιρναν μέρος στις ακροάσεις για το πρόγραμμα, και όσοι γίνονταν δεκτοί περνούσαν ένα μήνα στη Νέα Υόρκη, όπου εξασκούνταν στις χορευτικές αρχές και τα νούμερα των Rockettes. Έως και σήμερα τουλάχιστον 60 χορεύτριες της ομάδας προέρχονται από το εν λόγω πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αυτό θα αντικατασταθεί πλέον από δύο νέα (από το 2021, καθώς για το 2020 ακυρώθηκαν): α) το Rockettes Conservatory, πρόγραμμα εντατικής εκπαίδευσης 3 εβδομάδων που περιλαμβάνει εξάσκηση στις θεμελιώδεις αρχές της τεχνικής απόλυτης ακρίβειας (σε jazz, κλακέτες και μπαλέτο), προπόνηση για σωματική αντοχή, και εκμάθηση ρεπερτορίου, που απευθύνεται σε χορευτές επαγγελματικού και προ-επαγγελματικού επιπέδου που επιδεικνύουν εξαιρετική τεχνική στα αντίστοιχα είδη, και β) το Rockettes Preparatory, διάρκειας 1 εβδομάδας, που εστιάζει στις βάσεις της τεχνικής και σε συγκεκριμένα κομμάτια από το ρεπερτόριο των Rockettes, και απευθύνεται σε χορευτές επαγγελματικού και προ-επαγγελματικού επιπέδου που έχουν γερές βάσεις σε μπαλέτο, jazz και κλακέτες. Η συμμετοχή και στα δύο προγράμματα εξασφαλίζεται μόνο κατόπιν ακρόασης. Οι ακροάσεις διενεργούνται σε ολόκληρη την Αμερική, και μπορεί να οδηγήσουν και σε πρόσκληση για συμμετοχή απ’ευθείας στην ομάδα.


- ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ROCKETTES


· Οι Rockettes έχουν ύψος αυστηρά από 167 έως 177 εκατοστά (για λόγους ομοιομορφίας) – Οι ψηλότερες χορεύτριες τοποθετούνται στο κέντρο και οι υπόλοιπες δεξιά κι αριστερά τους ελαττώνοντας προοδευτικά το ύψος, δημιουργώντας έτσι την οπτική ψευδαίσθηση του ίδιου ύψους σε όλες τους

· Οι χορεύτριες απαιτείται να έχουν εξαιρετική τεχνική σε μπαλέτο, jazz και κλακέτες

· Οι πρόβες των Rockettes διαρκούν 6 ώρες ημερησίως, 6 φορές την εβδομάδα επί 6 εβδομάδες

· Η απασχόλησή τους ως Rockettes δεν είναι μόνιμη, οπότε τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου οι χορεύτριες έχουν άλλη εργασία

· Κάθε παράσταση περιλαμβάνει περισσότερα από 160 kicks (κλωτσιές)

· Παρ’ότι στο κοινό φαίνεται σαν να πιάνονται μεταξύ τους όταν δημιουργούν τη διάσημη γραμμή στην οποία εκτελούν τα kicks, στην πραγματικότητα δεν αγγίζονται – πρέπει απλώς να αισθάνονται με τ’ακροδάχτυλά τους τα κοστούμια των διπλανών τους, και βασίζονται στο δυνατό τους κέντρο για την εκτέλεση της χορογραφίας

· Κάθε χορεύτρια φτιάχνει μόνη της το μακιγιάζ και τα μαλλιά της για το σόου, με χαρακτηριστικά το κόκκινο κραγιόν με μπλε βάση (MAC Red ή MAC Russian Red) ώστε να φαίνεται το χρώμα όπως πρέπει κάτω από τα λαμπερά φώτα, τις ψεύτικες βλεφαρίδες και τα μαλλιά γαλλικό κότσο

· Τα κόκκινα μάγουλα που απαιτούνται σε κάποια κοστούμια δε είναι μακιγιάζ, αλλά αυτοκόλλητα

· Πάνω από 1.000 κοστούμια χρησιμοποιούνται από το συνολικό καστ κάθε παράστασης (πάνω από 1.100 για το «Christmas Spectacular») – Η συντομότερη αλλαγή κοστουμιού γίνεται μέσα σε 78 δευτερόλεπτα!

· Πάνω από 1.100 ζευγάρια παπούτσια χρησιμοποιούνται σε κάθε σόου

· Για το «Christmas Spectacular» υπάρχουν 2 καστ, πρωινό και απογευματινό – Το καθένα αποτελείται από 40 άτομα: 36 χορεύτριες επί σκηνής, και 4 στα παρασκήνια έτοιμες να αντικαταστήσουν 9 από τα άτομα της γραμμής ανά πάσα στιγμή

· Για να ανέβει το «Christmas Spectacular» εργάζεται μια ομάδα 250 ανθρώπων – 150 άτομα αποτελούν την ομάδα των καλλιτεχνών (χορευτών, μουσικών, τραγουδιστών, πατινέρ κ.α.), και οι υπόλοιποι την τεχνική ομάδα

· Μέχρι σήμερα 3.000 χορεύτριες έχουν υπάρξει Rockettes

· 75.000.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει το «Christmas Spectacular» από τότε που πρωτοδημιουργήθηκε το 1933

· 2 από τα νούμερα διατηρούνται σχεδόν αναλλοίωτα: τα «Parade of the Wooden Soldiers» (στο οποίο παραμένει σχεδόν απαράλλαχτο και το κοστούμι) και «Living Nativity»

· Στο νούμερο «Living Nativity» εμφανίζονται ζωντανά επί σκηνής καμήλες, πρόβατα και ένας γάιδαρος

· Η ομάδα έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για διακρίσεις με πρόσχημα την επιδίωξη ομοιομορφίας: από τη σύστασή της το 1925 η πρώτη μη λευκή χορεύτρια προσλήφθηκε στην ομάδα το 1985 (η Ιαπωνέζα Setsuko Maruhashi), και η πρώτη Αφρο-Αμερικανή, η Jennifer Jones, το 1987 – To 2019 εντάχθηκε στην ομάδα η πρώτη χορεύτρια με ορατή δυσμορφία στο αριστερό χέρι


Δείτε εδώ ολόκληρο το show του 2007.


Comments


bottom of page